وقتی سرما فرا می رسد، حفظ سلامت و رشد گوساله ها یک نگرانی بزرگ به حساب می آید. گوساله ها در شرایطی که برای حفظ دمای مرکز بدن نیاز به انرژی اضافی ندارند، عملکرد خوبی دارند. این منطقه به عنوان منطقه خنثی دمایی شناخته می شود.منطقه خنثی دمایی برای گوساله متولد شده 25-10 درجه می باشد. در حالیکه یک گوساله یکماهه میتواند دمای 40-0 درجه را تحمل کند. زمانیکه دما به پایینتر از این منطقه می رسداگر گوساله انرژی کافی دریافت نکند چربی بدن را برای حفظ دمای بدن مصرف می کند.
توجه داشته باشید که گوساله در حین تولد فقط با 4-3% چربی متولد می شود و ذخیره زیادی هم ندارد.
قانون سرانگشتی این است که به ازای هر درجه کاهش از دمای خنثی حرارتی، نیاز های انرزی گوساله 1% افزایش می یابد. زمانیکه دمای هوا به صفر می رسد گوساله 50% انرژی بیشتری در قالب کالری فقط برای نگهداری خودش دریافت کند. گوساله در اوایل زندگی به علت مصرف کم خوراک استارتر، حرارت تخمیری شکمبه ای کمتری تولید می کند. حالا اگر گوساله هم انرژی کمی مصرف کند این می تواند باعث بیماری، رشد کم و مرگ شود. پس متوجه می شویم که تنش گرمایی در گوساله ها موضوع جدی است و اهمیت بالایی دارد.
بیشترین نرخ رشد گوساله در هفته ی اول زندگی می باشد، که تلاش برای رسیدن به رشد مطلوب باعث بهبود عملکرد تلیسه در اولین تلقیح و افزایش تولید شیر می شود.
 
نکات مدیریتی مراقبت از گوساله در هوای سرد:

  1. در 24 ساعت اول زندگی، گوساله ها باید به یک محیط گرم مانند اتاقک گرم منتقل شوند تا خشک شوند و از بدن جلوگیری شود. ضدعفونی ناف و واکسیناسیون باید صورت گیرد.

  2. مصرف سریع آغوز بسیار مهمو در هوای سرد مهم تر است. باعث تامین ایمنی غیرفعال میشود و همینطور منبع خوبی از انرژی و مواد مغذی برای شروع زندگی است. هدف از تغذیه آغوز تامین حداقل 200-300 گرم ایمنوگلوبولین در 2 ساعت اول زندگی است. حتما آغوز را در زمان و دمای مناسب مصرف نموده وکیفیت اغوز را نیز در نظر داشته باشید.

  3. استفاده از پوشش(پتو یا ژاکت گوساله) برای حفظ دمای بدن تا 3 هفتگی بسیار مهم می باشد. زمانیکه هوا مناسبتر شد و یا بعد از اینکه گوساله ها از شیر گرفته شدند و توانستند بخوبی غذا بخورند پتو ها را برمیداریم در این شرایط گوساله ها انرژی کمتری به منظور حفظ وزن بدن مصرف می کنند و در نتیجه سرعت رشد گوساله ها بیشتر شده و کمتر دچار استرس سرما می شوند. مراقب باشیدکه گوساله ها با پوشیدن ژاکت عرق نکنند چون باعث مشکلات تنفسی می شود.

  4. گرم و خشک نگه داشتن گوساله ها از مهمترین چالش های نگهداری می باشد.

  5. کاه خشک و عمیق بهترین بستر برای گوساله در زمستان می باشد چون اجازه می دهد گوساله در بستر فرو برود و گرمای بدن را حفظ کند.

  6. هوای تازه حتی در زمستان مورد نیاز است. استفاده از تهویه ی طبیعی و یا مکانیکی به منظور ورود هوای تازه به جایگاه گوساله و تخلیه هوای الوده حاوی گرد و غبار و پاتوژن و گاز حاصله از فضولات بسیار مناسب است.

  7. گرم کردن شیر و یا جایگزین شیر و رساندن ان به درجه حرارت بدن قبل از ارائه به گوساله می تواند بسیار سودمند باشد زیرا نیاز نیست گوساله انرژی اضافه صرف کند تا شیر را به دمای بدن برساند.

  8. استفاده از آب گرم و تمیز در طی روز، مصرف خوراک را در گوساله بهبود داده و باعث توسعه شکمبه می شودو باعث کاهش استرس سرمایی می شود.